Arkitektur der genfortolker historien i en moderne kontekst

3d-visualisering-dimension-design-pakhuskajen-ext-007-fravandet

Synlig historie, identitet og levende arkitektur

Hele Odense indre havn er under forvandling i disse år. I Pakhuskajen bliver den nedlagte industrihavn nu omdannet til en levende, attraktiv bydel med tre u-formede karréer omgivet af pladser, promenade, grønne gårdrum og rekreative opholdsarealer, der åbner bydelen op og forbinder havnen med byen.

Pakhuskajen er skabt med en vision om at forene det historiske, urbane og grønne. For området rummer en rig industrihistorie, og derfor trækker arkitekturen i sin udformning, variation og materialevalg referencer til både stedets historiske karakter og fremtidens vision for bydelen.

Bilfrie gader og grønne lommer skaber rum til ro og liv

Hovedideen i projektet er at skabe et grønt og varieret boligområde mellem Havnegade og havnebassinet, der er fri for trafik. Derfor er parkeringen bygget ind i konstruktionen under de hævede gårdrum, og gaderne er fri for trafik og personbiler, så der bliver plads til liv mellem karréerne.

Gaderne langs karrerne får brede, grønne kantzoner. Det skaber både privatliv og karakter, og det sikrer, at Pakhuskajen, promenaden og byrummet bliver grønt. Her er også særligt udvalgte planter, der afspejler det maritime miljø: klippet græs, høje græsser, urter, stauder, buske og træer som fyr og pil.

For at støtte biodiversiteten får en del af Pakhuskajen grønne tage og klatrende planter op langs facaderne.

3d-visualisering-dimension-design-pakhuskajen-ext-004-mellemhusene
3d-visualisering-dimension-design-pakhuskajen-ext-006-overblik-fotomatch

Pladser til fællesskab for både få og mange

Pakhuskajen rummer to offentlige pladser, der løfter bydelen og samler fællesskabet.

Mod syd ligger den grønne plads med rekreative områder, legeplads og rum til fysisk aktivitet. Pladsen ligger tæt på den træponton, der giver adgang havnebassinets vand og mulighed for at få kajak og paddleboards på vandet. Mod nord kommer en stor, urban plads skabt til events, pop-up aktiviteter og kunstinstallationer.

De to pladser bindes sammen af en bred promenade langs havnebassinet. Her er der både plads til at sidde og nyde udsigten udover vandet eller til at gå videre rundt om havnen og ind til centrum, der ligger indenfor gåafstand.

For at sikre fællesskab og liv bliver der opholdspladser og små, grønne lommer fordelt over hele området.

Arkitektur med historiske nedslag og pladser til fællesskab

Pakhuskajens tre u-formede karréer åbner op mod havnebassinet og mod vest. Det skaber tre lyse og imødekommende gårdrum med hvert sit orangeri og terrasser til beboerne med fin kontakt til havnemiljøet.

Bygningerne får varierende etagehøjder på 4-7 etager, en unik ”fiskerhus” inspireret kædehusbebyggelse og bygninger i 1 og 2 etager, der refererer til de mindre pakhuse og historiske bygninger på havnen. For at skabe en reference til havnens vertikale elementer – siloer og pakhusenes tårne – er de højeste bygninger i karrerne gavlbygningerne, som placeres ud mod vandet.

På den måde indskriver Pakhuskajens bygninger sig i havneområdets store variation af bygningsvolumener.

Samtidig består Pakhuskajen primært af facader i mursten i en farvesætning, der kobler sig på havnens eksisterende toner af gule og røde teglsten.

Mangfoldighed og diversitet

Pakhuskajen rummer et væld af forskellige hjem for at sikre og styrke mangfoldigheden.

Her er små og store lejeboliger, eksklusive udsigtsboliger, enestående penthouselejligheder, højloftede 1-værelses lejligheder, rummelige familieboliger og delevenlige lejligheder.

Indre havn bliver en ny, sammenhængende bydel

Odense indre havn består af ét stort område, der rummer både de tre havnebassiner, de øvrige havneøer og Pakhuskajen. Området strækker sig næsten hele vejen rundt langs havnekanten fra øst mod vest. I dag er dele af området stadig præget af fortidens industri, imens andre siden 00’erne er blevet bygget om.

Fælles for området er, at der nu er vedtaget nogle stærke, fælles visioner for Odense indre havn, der bliver realiseret over de næste mange år. For der skal skabes en helt ny, sammenhængende bydel. En bydel med tæt forbindelse til indre by, og hvor bymidten bliver trukket helt ned til kajkanten, så havnen fremover bliver en vigtig del af centrum af Odense.

For Odense indre havn skal være spektakulær, urban og grøn med synlig historie, identitet og arkitektur af høj kvalitet. Her skal være plads til oplevelser af international kaliber, kreativ puls og det aktive liv på vandet.

Det er alt dét, du bliver en vigtig del af i Pakhuskajen. Du kan læse meget mere om fremtidsplanerne og visionerne for hele indre havn her.

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål, eller vil du leje en bolig, er du meget velkommen til at kontakte os eller udfylde formularen, så kontakter vi dig.

Nybolig Projekt
Odense – Palle Jensen
Tlf.: 66 13 13 23
Email: 5101@nybolig.dk

Kontaktform – Vil du vide mere

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles privatlivspolitik og servicevilkår.

Denne browser understøttes ikke længere

Du skal skifte til en moderne browser, før funktionerne på hjemmesiden virker.

Vi anbefaler at bruge en af de moderne browsere: Google Chrome eller Microsoft Edge. En af disse er sikkert allerede installeret på din computer, ellers kan du hente dem her:

Det er under alle omstændigheder på tide at skifte, da Microsoft pr. 31. december 2019 ikke længere understøtter Internet Explorer. At surfe nettet via Internet Explorer udgør dermed en sikkerhedsrisiko for din computer og dit data.